Κοντινές Αποδράσεις

Η Ορεινή Ναυπακτία είναι μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς. Ιστορικά ξωκλήσια και μοναστήρια, δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής, γεφύρια και πανέμορφες διαδρομές με τα πόδια ή με αυτοκίνητο, συνθέτουν ένα τοπίο που θα σας εντυπωσιάσει.

Η Ανω-Χώρα έχει πολλά παλιά καλοδιατηρημένα αρχοντικά σπίτια, αντιπροσωπευτικά της τοπικής αρχιτεκτονικής. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτούργησε στην Άνω Χώρα η «Σχολή της Λομποτινάς», που φαίνεται ότι ήταν δημιούργημα των προεστώτων των Κραβάρων Καναβαίων, οι οποίοι κυνηγημένοι από τους Τούρκους έφυγαν από το Βυζάντιο και βρήκαν καταφύγιο στο δυσπρόσιτο έδαφος των Κραβάρων. Από τα λίγα στοιχεία που γνωρίζουμε για την ίδρυση και τη λειτουργία της Σχολής είναι ότι γύρω στα 1734 ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός φοίτησε στη Σχολή και αργότερα δίδαξε σ’ αυτήν.
Στο διπλανό χωριό Αμπελακιώτισσα (15 χλμ.- 20′ με ΙΧ) βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας χτισμένο τον 15ο αιώνα. Στο μοναστήρι αυτό φιλοξενείται η ιστορική εικόνα της Παναγίας που ο μύθος λέει ότι βρέθηκε εκεί με έναν ανεξήγητο τρόπο μετά την άλωση του χωριού Αμπελάκια από τους Τούρκους. Εκεί επίσης βρίσκεται και το χέρι του Αγίου Πολυκάρπου. αλλά και ένας θαυμάσιος επιτάφιος, έργο του 1735, απ΄την Μαριόρα, την πιο φημισμένη κεντήστρα της Κωνσταντινούπολης εκείνη την εποχή.
Αρκετά παλαιό και ονομαστό είναι επίσης το γυναικείο μοναστήρι της Βαρνάκοβας σε απόσταση 30χλμ από την Άνω Χώρα. Βυζαντινό μοναστήρι, που χρησίμευε ως τόπος ταφής των Δεσποτών της Ηπείρου. Το ανατίναξε ο Κιουταχής το 1826 και το ανοικοδόμησε ο Καποδίστριας το 1831.
Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να επισκεφτείτε την τεχνητή λίμνη του Μόρνου, μια από τις γραφικότερες λίμνες της Ελλάδας αλλά και την νέα τεχνητή λίμνη του Εύηνου. Η ΕΥΗΝΟΛΙΜΝΗ, το νέο αυτό τεχνικό οικοσύστημα, στη θέση Αγ. Δημήτριος συνθέτει ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς που συνδυάζει το υγρό στοιχείο με την πυκνή ορεινή βλάστηση.